Kerstins naturbilder

För livskraft genom linsen

Bergstigen i Degerhamn

På Geologins dag den 13/9 gick jag en tur längs denna historiska stig, det var grått, blött och regnigt i stort sett hela dagen. Längs stigen kan man se rester från alunskifferbrytningen för framställning av alun, vilket gjordes från 1720-talet till slutet av 1800-talet.

Man bröt även kalksten, vilken brändes och användes till murbruk och som jordförbättringsmedel. Från början gjordes detta i milor (gropar i marken), men mot slutet av 1800-talet byggdes många kalkugnar (s k fältugnar) av alunskifferblock , de var kanske 5-8 meter i diameter och kanske 2,5 m höga. Kalken brändes med krossad alunskiffer som bränsle, 6-8 lager kalksten som varvades med lika många lager alunskiffer, sedan fick det brinna i upp till 10 dygn. Det var ett väldigt slitsamt och smutsigt arbete.

På bilden ses ett litet utsnitt av en fältugnsvägg, av naturliga skäl så har den vittrat en hel del genom åren. Jag tycker det är fantastiskt att det ändå finns så mycket kvar. År 1928 byggde Degerhamns kalkbruk höga s k patentugnar vilka gjorde arbetet mer effektivt och förhoppningsvis mindre slitsamt.

Annonser

2 Responses to “Bergstigen i Degerhamn”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: