Stenmotiv 15 – lite Gotland

DSCN8250 kopia

Gotland 2003

Gotlands kalkstensberggrund är yngre och vitare än Ölands, den bildades under Silurperioden för ca 400 – 440 miljoner år sedan. Då var Öland redan färdigbildat och hade stigit upp ur havet. Skandinavien hade nu hunnit förflytta sig längre norrut, Gotland låg då under havsytan och ekvatorn gick tvärs över ön, havet var grunt och syrerikt, klimatet var närmast tropiskt. Gotlands kalkstensberggrund är till stor del uppbyggd av korallrev, lagrade kalkstenar och märgelsten. Den senare innehåller mycket lera och är därför riktigt lös och porös, den lämpar sig ypperligt till cementtillverkning.

Silurkalkstenen har en mäktighet på upp mot 500 meter (helt ofattbart), under det ligger all den berggrund som jag har beskrivit för Öland. Silurkalkstenen byggdes på  kalkstenslagren från ordovicium, men de kalkstenarna finns inte blottade någonstans på Gotland.

Under Silurtiden kunde djuren börja kliva upp på land och växter kunde slå rot utan att förstöras av den ultravioletta strålningen, det hade nämligen då bildats tillräckligt med skyddande ozon i atmosfären.

Sveriges berggrund, utom Öland, Gotland och några andra undantag, består av urberg, främst graniter och gnejser som bildades för 900 miljoner – 2 miljarder år sedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s